WordPress SEO İpuçları

Arama motorlarında görünüm

Arama motoru optimizasyonuna başalamadan önce, sitenizin arama motorları görünümünü kontrol etmekte fayda var. İlk olarak WordPress admin panelinde, Ayarlar > Okuma > Arama motoru görünürlüğü özelliğinin etkin olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bu alan eğer işaretli değilse siteniz arama motorları tarafından indexlenmeyecektir. Bu bölüm sitenizin içeriklerini nofollow olarak gösterir. Buranın temel amacı, hazırlık aşamasındayken sitenin indexlenmemesini sağlamaktır.

Google sitenizi otomatik olarak indexlemeye başlayacaktır. Ama dilerseniz emin olmak adına, manuel olarak da sitenizi kaydedebilirsiniz. Google adres ekleme için tıklayın.

WordPress URL yapısı

WordPress sitenizi yayına almadan önce URL yapınızın doğru kullanımı oldukça önemlidir. Doğru URL yapısı, Google’ın içeriklerinizi indexlemesini hızlandıracaktır. İlk kurulduğu aşamada, WordPress’in default URL yapısı şu şekilde olacaktır: https://wmhaber.net/?p=1124

Bu yapı arama motorlarının sayfanızı yorumlaması açısından oldukça sorunludur. Bu yüzden URL yapısında değişikliğe gitmek gerekir. WordPress admin panelinden Ayarlar > Kalıcı bağlantılar sayfasında “Özel yapı” bölümünde URL yapısını düzenleyebilirsiniz. En doğru kullanım doğrudan yazı ismi ile bir URL yapısı oluşturmak olacaktır. Dilerseniz yıl ve ay gibi eklemeler de yapılabilmekte ancak bu tavsiye ettiğimiz bir kullanım değil.

Google her / işaretinde bir alt sayfa yorumu yapar. Örneğin wmhaber.net/ ilk sayfadır. Eğer bu yapıyı wmhaber.net/2019/03/yazi-ismi şeklinde yaparsanız yazınız 3 alt sayfa şeklinde yorumlanacaktır. Bu sebeple doğrudan wmhaber.net/yazi-ismi şeklinde bir yapı oluşturmak SEO açısından daha etkili bir yöntemdir. Özel yapı seçeneğindeki boşluğa /%postname%/ yazarak bu yapıyı oluşturabilirsiniz.

WordPress SEO uyumlu içerik

 

Hangi sistemi kullanırsanız kullanın, içeriğinizin kalitesi en önemli SEO kriteridir. SEO uyumlu yazının en temel mantığı içeriğin kalitesidir. Kaliteli ve SEO uyumlu içerik oluşturmanın olmazsa olmaz özelliklerini kısaca açıklamak gerekirse:

1. Özgün ve güncel içerik: İçeriklerin özgünlüğü Google için önemli kriterlerin başında yer alıyor. Farklı sitelerden tamamen veya kısmen kopyalanmış içerikler, Google sıralamaıza oldukça olumsuz bir etki yaratacaktır. Bu sebeple içeriklerinizin tamamen özgün bir şekilde olması gerekir. Yaptığınız araştırma sonuçlarını dahi doğrudan yazmak yerine mutlaka yorumlayarak kendi cümleleriniz ile yansıtmaya çalışın. Ayrıca içeriklerin güncel konularda olması arama sonuçlarını hedefleyebilmenize imkan sağlar. Güncelliğini yitirmiş yazılar yayınlamak, okuyucu gözünde sitenizin içerik kalitesini düşürür.

2. Detaylı ve tatmin edici içerik: Yazılarınız detaylı bilgi vermiyor ve kısa ise arama motorları içeriklerinizin kalitesinden şüphe duyacaktır. Bu sebeple ürettiğiniz içerikte konuyu enlemesine – boylamasına değerlendirip, okuyucuyu tatmin edecek şekilde bir yazı hazırlarsanız sıralamanıza olumlu etki gösterecektir. Kısa yazılar arama motorları tarafından yetersiz bulunacaktır. Doğrudan bir kural olmasa da, genel kanı olarak içeriklerinizin en az 300 kelimeden oluşması gerekir.

3. Görsel zenginlik: İçeriklerinizi tekdüze bir şekilde hazırlamak kullanıcıların sıkılmasına sebep olacağı gibi, verdiğiniz bilgileri yeterince aktaramamanıza da sebep olacaktır. Bu sebeple yazılarınızı görsellerle zenginleştirmek etkili olacaktır. Yazıya eklediğiniz görsellerde mutlaka alt etiket kullanmalısınız. Ortam ekle bölümünden görselinizin altyazı kutusuna açıklama ekleyerek alt etiket girebilirsiniz. Alt etiket girmek, görsel aramalardan da ziyaretçi kazanmanızı sağlayacaktır.

4. Başlık kullanımı: Yazılarınızın başlıklarının dikkat çekici ve anlaşılır olması ilk izlenim için çok önemlidir. Bir mağaza vitrini şeklinde düşünerek başlık oluşturmak gerekir. Arama sonuçları içerisinde, kullanıcıların istediği yanıtı bulabileceği bir başlık tercih etmelisiniz. Başlıkların en az 30 en fazla ise 55 karakterden oluşması gerekir.

5. Sayfa açıklamaları: Sayfa açıklamaları, arama motoru sonuçlarında sayfa başlığınızın ve URL’inizin altında görünen kısa açıklamadır. Bu alan yazınızın ilk izlenimini oluşturur. Birçok kullanıcı için bu alandaki kısa açıklama siteyi ziyaret etme kararının etkileyicisidir. Ayrıca bu alanda kullandığınız anahtar kelimeler arama motorları için de bir değerlendirme kriteridir.

6. Etiketler: Etiket kullanımı içeriklerin arama motorları tarafından indexlenmesinde oldukça etkilidir. Yazınızın hangi konularla olduğunu gösterecek anahtar kelimeleri etiket olarak girmek SEO açısından faydalıdır. Ancak burada doğru kullanım çok önemlidir. Etiketlerinizin yazınızın anahtar kelimelerinden oluşmalı, konu dışında etiket girmemeye özen gösterilmelidir. Ayrıca etiketlerin aşırı seviyede kullanımı spam sorunu da yaşatabilir.

7. Site içi linkleme: Dışardan alınan backlinklerin yanında site içi linklemelere de önem vermek gerekir. Yazılarınızda, daha önceden yazdığınız bir yazı ile ilgili konulara değinirseniz bu yazılara link vererek site içi linkleme yapabilirsiniz. Bu durum hem kullanıcıların sitenizde gezinerek geçirdiği vakti arttırmasını sağlar hem de aradıkları bilgiden fazlasına ulaşarak daha memnun ayrılmalarını sağlar. Arama motorları bu durumu sitenizin kalitesi olarak yorumlayacağı için yazılarınız arasında yönlendirmeler yapmak başarınızı arttıracaktır.

8. Paylaşım butonları: Yazı sayfalarınızda okuyucuların bu içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşabilmeleri için butonlar yer alması büyük fayda sağlayacaktır. Sosyal medya paylaşımları sitenize gelen aktif link sayısını ve ziyaretçi sayınızı arttırmanıza imkan verecektir. Paylaşım butonları görünür ve teşvik edici bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir.

9. Okuyucu yorumları: Yazılarınızda okuyucuların yorum yapma imkanının açık olması avantajınıza olacaktır. Bu durum hem atladığınız noktaları ortaya koyarak yazınızı geliştirecek hem de okuyucularınız ile etkileşim halinde olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca her yeni gelen yorum yazının güncel bir sürümü olacaktır. Arama motorları sürekli güncellenen yazılara önem verir ve güncelliği bir kriter olarak değerlendirir.

WordPress SEO eklentileri

WordPress açık kaynak kodlu yapısı sebebiyle herkesin eklenti geliştirmesine açık bir platformdur. Bu durum da sayısız eklentinin hizmetinizde olması anlamına geliyor. Yapmak isteyeceğiniz hemen her konuda bir eklenti bulabileceğiniz WordPress’te, arama motoru optimizasyonunuza yardımcı olacak eklentiler de mevcuttur. Bunlar içerisinde en önemli olanlardan kısaca bahsetmek gerekirse:

1. Yoast SEO: İçeriklerinizin SEO uyumlu hale gelmesi için yapmanız gerekenleri sizin için listeleyen ve hatalarınızı görmenize yardımcı olan Yoast SEO, arama motorlarında üst sıralarda yer almada en önemli yardımcılarınızdan birisi. Yazı başlığını, linkini ve açıklamasını hızlıca düzenleyebilmenizin yanında, içerikle ilgili hatalarınızı ve eksiklerinizi listeleyerek doğru içerik oluşturmanıza imkan sağlar.

2. All in One SEO: WordPress SEO uygulamaları içerisinde Yoast ile All in One eşdeğer konumdadır. Benzer özelliklere sahiptir. Yoast il arasında seçim yaparak kullanabilirsiniz.

3. TinyPNG: Google site hızına oldukça önem vermektedir. Sitelerin hızında en önemli pay sahibi de görsellerdir. Bu sebeple görselleri optimize etmek ve gereksiz büyüklükteki görsellerin boyutunu düşürmek hız açısından önemli katkı sağlayacaktır. TinyPNG sitenizde görsellerin kalitesini bozmadan boyutlarını küçültmenize imkan verir. Ayrıca websitesi üzerinden de küçültme işlemi yapılabilir.

4. W3 Total Cache: Bu eklenti de hız konusunda çözümler sunar. Cache ile sitenize giren kullanıcıların aynı içerikleri tekrar tekrar baştan yüklemesine gerek kalmaz. Bu durum da sitenin çok daha hızlı yüklenmesini sağlayarak kullanıcı deneyimini arttırır.

WordPress tema seçimi

WordPress belki de binlerce farklı ücretli ve ücretsiz tema seçeneğine sahiptir. Ancak bu temalar içerisinde seçim yaparken özenli davranmak gerekir. Seçeceğiniz temanın SEO uyumlu olarak hazırlanmış olması önemlidir. Temanızın kodlaması bu yönden oldukça önemlidir. Eğer tema stabil bir şekilde çalışmıyorsa yavaşlık problemi yaşayacaktır. Bu durum ise sitenizin kullanıcı deneyimini düşürecektir. Bu sebeple tema seçimi yaparken hız konusuna mutlaka dikkat edilmelidir.

Geçtiğimiz yıl itibariyle Google “mobile first” anlayışına geçiş yaptı. Kullanıcılar zamanlarının büyük çoğunluğunu mobil cihazlarda geçiriyor, aramaların büyük çoğunluğunu da mobil cihazlardan yapıyorlar. Bu sebeple arama motorları için en önemli kriterlerin arasın mobil uyumluluk yer edindi. Bu aynı zaman da sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kolayca hareket etmesi ve siteden ayrılmaması için bir gerekliliktir. Bu sebeple tema seçimi yaparken mobil uyumluluk (responsive) olmazsa olmazdır.

Sonuç

WordPress yapabileceklerinizin neredeyse sınırı olmayan bir sistem. WordPress kurulu bir website ile içeriklerinizin milyonlarca kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Önemli olan yaptığınız işe değer ve önem vererek ilerlemek ve tavsiyelere uymak. Hazırladığınız içerikleri arama motorları için değil doğrudan okuyucularınız için hazırlamalı ve onları memnun edecek en iyiye ulaşmaya çalışmalısınız. Zaten arama motorları da kendi kullanıcıların en iyi sonuca ulaşmasını hedeflediklerini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir